Het Amerikaanse Congres heeft vrijdag ingestemd met een nieuwe begroting en het opheffen van een veertigjarig verbod op de export van Amerikaanse ruwe olie. President Barack Obama zal naar verwachting de nieuwe begroting en het opheffen van de exportban gaan ondertekenen.
Het verbod werd opgelegd na de oliecrisis begin jaren zeventig vanwege zorgen bij het Congres over de afhankelijkheid van de Verenigde Staten van geïmporteerde olie. De Amerikanen hebben de laatste jaren door schalieolie nauwelijks een tekort meer, en het moment waarop het olie kan exporteren komt steeds dichterbij.
Door de grotere vraag is de prijs van olie in de Verenigde Staten flink gedaald: van honderd dollar per vat ruim een jaar geleden, naar zo’n 35 euro eind 2015. Het einde van het exportverbod op Amerikaanse ruwe olie was een prioriteit voor de Republikeinen, in de hoop dat de economie wordt gestimuleerd met de extra inkomsten uit de export. In ruil voor het opheffen van de exportban krijgen de Democraten belastingvoordelen voor wind- en zonne-energie.
Belastingverlagingen
Met de begroting voor het fiscale jaar 2016 is een bedrag gemoeid van 1,1 biljoen dollar (1014 miljard euro). Volgens de beleidsmakers bevat de nieuwe begroting maatregelen om de werkgelegenheid en economie te stimuleren, waaronder omvangrijke belastingverlagingen.
Op een persconferentie in het Witte Huis liet Obama weten het Congres te danken voor het goedkeuren van de begroting, hoewel hij niet bepaald enthousiast is over alle onderdelen. ,,Maar het is een begroting die, zoals ik had geëist, investeert in onze strijdkrachten en de middenklasse.'
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl